De perfectie van Ole Wanscher

Stoelen Ole Wanscher, bron Bloomberry

Stoelen Ole Wanscher, bron Bloomberry

De stoelen van de Deense ontwerper Ole Wanscher zijn niet alleen strak vormgegeven, maar ook gemaakt van de beste houtsoorten en tot in detail perfect afgewerkt.  En qua vormgeving heel typerend voor de jaren ’50.

Deze prachtexemplaren zag ik op de website bij Bloomberry (www.bloomberry.eu).

Meer weten over Ole Wanscher?

Ole Wanscher, geboren in 1903, studeert aan de Danish School of Art en werkt daarna een aantal jaren bij Kaare Klint, een Deense architect en meubelontwerper, die bekend staat om zijn strakke pure ontwerpen, excellent vakwerk en de beste materiaalsoorten.

In 1927 zet Ole Wanscher zijn eigen bedrijf op in het ontwerpen van meubels en werkt veel samen met Andreas Jeppe (A..J.) Iversen, die zelf meubelontwerper was, maar ook veel van het werk van Ole Wanscher tentoonstelde.  In de jaren ’50 stopt Ole Wanscher met zijn eigen bedrijf en gaat werken bij P. Jeppesens Meubelfabrief A/S.

Het werk van Ole Wanscher komt voort uit klassieke ontwerpen, die hij omvormt tot modern design. Hij werd beïnvloed door zijn vader, die kunsthistoricus was, en hij haalt zijn inspiratie uit reizen door Europa (zoals Engeland, Griekenland), Egypte en China. Ook hier bestudeert hij de historie van meubeldesign. Hij schrijft er vele boeken over.

Zijn werk kenmerkt zich door strakke en elegante vormgeving en hoge kwaliteit van afwerking. Hij wint er vele designprijzen mee. Beroemde ontwerpen zijn de teakhouten easy chair en de Egyptian stool. Hoewel zijn werk van hoge kwaliteit is, gemaakt met exclusieve materialen, is Ole Wanscher ook een van de eerste designers die zich richt op massa productie.

Tot aan zijn pensioen is hij professor aan de Furniture School van de Royal Academy in Kopenhagen. Hij sterft in 1985.

(bronnen: Scandinavian Design – C. & P. Fiell, Wikipedia, Decopedia van Deconet.nl)

Een gedachte over “De perfectie van Ole Wanscher

 1. Carla

  Hoi Ella,
  Wat leuk om te zien dat jouw site al zo ver gevorderd is. (Annemarie zal trots op je zijn) Je was trouwens ook goed te vinden op google. Ga zo door!

  Groetjes en tot de volgende blogpost.
  Carla (van de cursus WP)

  Reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>